Lijnzaad crackers

Lijnzaad crackers kun je heel gemakkelijk zelf maken. Je stopt er precies in wat je erin wilt hebben. Vol met goede vetten zoals omega 3. De zaden in de lijnzaad crackers kun je aanpassen naar wat je in huis hebt. Je kunt de maanzaad ook aanpassen naar pompoenpitten of zonnebloempitten. Door de chia zaad wordt het een gelei. Deze zou ik dus wel in het recept houden. Je kunt ook de specerijen aanpassen naar eigen smaak. Specerijen zoals komijn, ras el hanout, dille, mosterdzaad, knoflookpoeder en paprikapoeder zijn ook lekker om toe te voegen. Het is lekker om te eten bij een salade, maar lekker om zo op te eten als tussendoortje.

TIP: Laat een (pizza)deeg bovenop de oven reizen wanneer je deze lijnzaad crackers maakt. De oven staat 1,5 uur aan en als je op de oven een kom kunt plaatsen is het een goede warmte om een pizzadeeg te laten reizen. Ik raad aan om dit recept te gebruiken voor het maken van een pizzadeeg. Pas op dat het deeg niet gaat korsten.

Lijnzaad crackers

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Gang crackers, Snack

Ingrediënten
  

  • 30 gram chia zaad
  • 25 gram lijnzaad
  • 20 gram maanzaad
  • 10 gram za’atar
  • 200 ml water
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 takje rozemarijn, 1 theelepel gedroogde rozemarijn of gedroogde Italiaanse kruiden

Instructies
 

  • Doe de zaden, zout en specerijen in een kleine kom en schenk er het water over en roer door elkaar.
  • Laat 1 uur rusten tot het mengsel een gelei is geworden.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
  • Schenk de zaden gelei over het bakpapier en spatel en gelijkmatig en dun.
  • Bak ongeveer in 1 en een 1/2 uur knapperig. Bewaar het in een luchtdichte bak in de koelkast.
  • Voor het gebruiken is het lekker om het nog even kort in de oven op te piepen.
Trefwoord chia zaad, hennepzaad, lijnzaad, maanzaad, Za’atar