
Mijn favoriete (vegetarische) quilty pleasure die op veel verschillende manieren gemaakt kan worden. Je kunt veel experimenteren met de ingrediënten en ook in de bereidingswijze. Het recept hieronder is een basis recept waar jezelf eventueel nog wat creativiteit in kwijt kunt. Je kunt de Griekse yoghurt of tofu ook vervangen voor feta, pompoenpuree (of een andere groente), cottage cheese, 1 eiwit en ajvar. Ik heb er voor gekozen om ze te bakken in de oven, maar ze worden meestal gefrituurd. Je kunt er ook voor kiezen om ze in een pan te bakken of de airfryer te gebruiken. Ik heb de falafel zonder bloem of kikkererwten meel gemaakt omdat ik dat de structuur niet ten goede vind komen. Ik vond de falafel te droog hierdoor.
Je kunt ze ook (ongebakken) invriezen. Hierdoor heb je altijd een lekker borrelhapje of falafel voor je salade in huis.
Falafel uit de oven
Ingrediënten
- 100 gram Gekookte kikkererwten
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 2 takjes koriander
- 1/2 rode peper
- zout
- 1/2 komijn
- 40 gram Griekse yoghurt of silken tofu
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit wat olie in de koekenpan en fruit de sjalot 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut.
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Meng tot een stevige massa. Breng op smaak met zout.
- Maak 4 balletjes ter grootte van pingpongbal en druk ze iets plat.
- Bedek een ovenplaat met bakpapier. Bak de falafel 25-30 minuten op 180 graden in de oven. Vergeet niet de falafel halverwege om te draaien.
