
Tijdens mijn kookcursus in Barcelona was dit een van de recepten toen we les kregen over het bereiden van vis. Het is een traditioneel gerecht die ze origine kent uit het Baskenland (regio in noord Spanje), maar dit gerecht wordt in heel Spanje gemaakt. De Spaanse naam van het gerecht is merluza en salsa verde. Heekfilet kun je bij veel viswinkels krijgen en is een goedkoper en duurzamer alternatief voor kabeljauw. Dit komt omdat deze vis nog niet overbevist is. Het recept heeft niet een hele lange lijst aan ingrediënten en specerijen, maar dit maakt het gerecht niet minder smaakvol. Het gerecht is heel makkelijk om te maken en je hoeft er niet heel lang voor in de keuken te staan. Je kunt bij dit gerecht nog wat gekookte, aardappels, rijst of pasta serveren.
Heekfilet in salsa verde
Ingrediënten
- 480 gram heekfilet
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 glas witte wijn
- 250 ml visbouillon
- 20 gram bloem
- olijfolie
- peper en zout
- peterselie, gehakt
- 4 eieren
- 250 gram groene of witte asperges
- 50 gram doperwten
Instructies
- Snijd de knoflook en ui. Verwarm de olijfolie in een pan. Fruit de knoflook en ui op laag vuur.
- Wanneer de knoflook glazig is voeg je de bloem toe. Bak dit ongeveer 3 minuten. Het is belangrijk dat de bloem goed is gebakken om te voorkomen dat het gerecht naar rauwe bloem gaat smaken.
- Voeg de witte wijn toe, laat inkoken en dan de bouillon. Laat ongeveer 5 minuten op laag vuur koken tot de saus ongeveer de dikte heeft van yoghurt.
- Kook de eieren in water voor 10 minuten. Laat ze afkoelen in koud water, pel ze en halfveer ze.
- Snijd de heek in vier plakken (als dit niet al is gedaan). Halveer de asperges en doe deze met de peterselie en heek bij de saus en kook op zeer laag vuur gedurende 4 minuten.
- Neem een opscheplepel van de saus en doe deze in kom of beker om te pureren met de doperwten. Doe vervolgens het geheel bij de rest van de saus. Voeg eventueel nog peper en zout toe.
- Doe de laatste 2 minuten de hardgekookte eieren erbij en serveer.
