
Minestrone is een maaltijdsoep uit Italië en betekent letterlijk ‘grote soep’. Inmiddels zijn er variaties en recepten van deze soep. Dit gerecht heeft zich ook goed geworteld in de Nederlandse keuken. In Nederland voegen wij graag pasta zoals vermicelli toe aan onze tomaten- of minestronesoep. In de Italiaanse keuken gaan eigenlijk alleen groente en natuurlijk spelen tomaten weer een grote rol in dit recept. Deze soep is ideaal als je nog wat restjes groente over hebt.
Minestronesoep met bonen
Ingrediënten
- 3 stengels bleekselderij
- 1 rode ui
- 2 middelgrote wortels
- 2 knoflookteentjes
- 800 gram tomaten of 800 gram blikken tomatenblokjes
- 600 gram snijbiet
- 400 gram witte bonen
- 10 basilicum blaadjes
- Olie om in te bakken
- Zout en peper
- verse kruiden zoals tijm en rozemarijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de tomaten. Leg deze in een ovenschaal samen met de knoflook (niet ontvelt) en bestrooi met wat peper, zout en versie tijm, of rozemarijn. Bak dit voor 30 minuten in de oven.
- Snijd de bleekselderij, ui en wortel. Verhit de olijfolie in een grote pan. Voeg de bleekselderij, ui en wortel toe en kook op laag vuur gedurende 20 minuten tot ze zacht zijn, af en toe roeren.
- Pureer de tomaten, knoflook en specerijen in de blender of handmixer. Voeg de tomaten toe en roer, kook dan nog 10 minuten en af en toe roeren.
- Verwijder intussen de blaadjes van de snijbiet van de steeltjes. Hak de steeltjes fijn, maar houd de bladeren heel. Blancheer of stoom de bladeren in een grote pan met kokend water met zout in circa 3 minuten gaar. Verwijder met een tang naar een vergiet om uit te lekken, dan grof hakken en opzij zetten.
- Voeg de gesneden steeltjes toe aan de pan met kokend water en kook ze 3 minuten tot ze gaar zijn; laat goed uitlekken in het vergiet dat boven een kom staat (bewaar het blancheerwater). Zet de stengels opzij.
- Voeg de bonen toe aan het tomatenmengsel en giet 400 ml snijbiet blancheerwater erbij. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken.
- Voeg de snijbiet blaadjes en steeltjes samen met de basilicum toe. Breng op smaak met zout en peper. Als je een gladdere soep wilt, hak deze dan 10 seconden fijn met een staafmixer. Dit geeft je een romige maar nog steeds stevige consistentie. Serveer de soep warm.
Je kunt het recept aan passen naar wat je zelf lekker vindt of wat je nog in de koelkast hebt liggen. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor:
Pompoen
Courgette
Paprika
Mais
Paddenstoelen
Bloemkool
Broccoli
Spitskool
Koolraap of meiraap
Knolselderij
Pastinaak
Venkel
Sperziebonen
Doperwten
Prei
Dit recept komt uit het kookboek My Simple Italian van Theo Randall. Ik heb wel kleine aanpassingen aan het recept gedaan zoals de hoeveelheid snijbiet. Dit is in het recept 1 kilo en tijdens het koken vond ik dat iets uit verhouding met de rest van de soep. In het recept gebruiken ze blikken tomaat, maar zelf tomatensaus maken is altijd lekkerder en zo gedaan. Je krijgt er ook gratis een heerlijke geur in je keuken door. Ben je niet zo een liefhebber van bonen? Vervang deze dan door (volkoren) pasta, aardappel of laat ze weg. Je kunt deze minestronesoep zeker serveren als maaltijdsoep met wat brood erbij.
