Filodeeg ovenschotel met linzen

Deze ovenschotel kan verschillende namen hebben. Ik noemde het altijd samosa ovenschotel omdat je deze vaak ook met filodeeg maakt en een lekkere vulling hiervoor maakt.

Ik gebruik liever filodeeg dan bladerdeeg omdat filodeeg lichter op de maag ligt en op basis is van olie en dus vegan. Met de vulling kun je variëren en het is dus een ideale ovenschotel als je restjes wilt op maken. Je kunt het gerecht ook makkelijk aanpassen aan dieet wensen of aan voorkeuren zoals vegetarisch en vegan. Het gerecht kan ook worden ingevroren.

Filodeeg ovenschotel met linzen

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 25 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 3 personen
calorieën 430 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 prei
  • 112 gram filodeeg (zie diepvries Jumbo of AH)
  • 2 teentjes knoflook
  • 225 gram zoete aardappel
  • 200 gram cottage cheese
  • 150 gram linzen ongekookt
  • 2 eetlepel zonnebloem- of olijfolie
  • 3 eetlepel nasi kruiden
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en breng water aan de kook.
  • Kook de linzen 10 minuten.
  •  Laat het filodeeg ontdooien en vet een ovenschaal in.
  • Snipper de ui, snijd de knoflook en prei en verwarm wat olie in een grote koekenpan
  • Fruit de ui, prei en knoflook in 3-4 minuten op matig vuur totdat de ui glazig ziet. 
  • Snijd in de zoete aardappel in blokjes. Voeg deze toe. Laat dit nog 5 minuten mee bakken.
  • Voeg vervolgens de cottage cheese, linzen en nasi kruiden toe. Breng op smaak met peper en zout en haal van het vuur.
  • Haal voorzichtig het filodeeg uit de verpakking. Je gaat nu de ovenschaal bedekken met het filodeeg.
  • Vet de ovenschaal in met olijfolie. Leg de filodeeg dakpansgewijs in de ovenschaal en bestrijk de bladen in met olijfolie. Zorg dat de bladen elkaar ongeveer 1/3 overlappen.
  • Zorg dat je bij het bedekken van de ovenschaal steeds wat stukken filodeeg over de rand heen hangt, die vouw je straks als het ware over de vulling heen.
  • Doe de prei-linzen mengsel in de ovenschaal en vouw het filodeeg over de vulling heen.
  • Leg nog ongeveer 2-3 lagen filodeeg boven op. Bestrijk de bovenkant met olie en zet de schaal in de oven. Bak de ovenschaal in 20-25 minuten gaar of totdat het filodeeg bruin en krokant is. Verdeel de ovenschotel in 3 stukken.

Notities

Je kan het invriezen. De vulling kan je ook aanpassen naar bijvoorbeeld pompoen, doperwten of andere groenten.
Trefwoord filodeeg, linzen, prei, samosa, zoete aardappel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept