Shakshuka met kruidige groenten

Shakshuka is een Oosters gerecht met eieren in een pittige tomatensaus. Ottolenghi is een beetje de aanstichter geweest dat dit gerecht zo populair is geworden. Je kunt nu tal van verschillende recepten vinden. Met dit gerecht kun je eindeloos variëren in de kruiden en groenten die je toevoegt. Ik heb dit recept uit De Stressvrije Keuken van James Ramsden. Het is een gerecht wat je ruim van te voren kunt klaar maken. Alleen maar beter zelf, want dan kunnen de smaken lekker op elkaar inwerken.

Shakshuka met kruidige groenten

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Bijgerecht, dip, Hoofdgerecht, spread
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 2 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel pimenton pikant
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagels
  • 800 gram tomatensaus (zie recept van de vegetarische moussaka)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel rodewijnazijn
  • 3 rode paprika's
  • 2 aubergines
  • 3 courgettes
  • zout en peper
  • 6 eieren
  • zonnebloem- of olijfolie
  • optioneel: peterselie of koriander

Instructies
 

  • Verhit een scheut olie op matig vuur tot laag vuur. Snijd de uien in repen en bak deze in de pan. Kruid ze met zout en peper en bak ze in 10-12 minuten zacht.
  • Snijd de knoflook, chilipeper en voeg deze bij de uien samen met de specerijen. Roer dit 1 minuut op matig vuur.
  • Voeg de tomatensaus, de oregano en de azijn toe. Laat het mengsel zachtjes sudderen.
  • Snijd de paprika in repen en de aubergines en courgettes in plakken. Zet intussen een grillpan met wat olie op hoog vuur en gril de rode paprika, aubergines en courgettes.
  • Doe ze in de pan met de tomatensaus. Doe de deksel op de pan en laar de groenten 5-10 minuten sudderen tot ze zacht zijn.
  • Vlak voor dat je het gaat serveren verwarm je de oven voor op 180 graden.
  • Doe het groentemengsel in een ovenschaal of pan met deksel en bak het 15 minuten.
  • Haal het uit de oven en maak 6 kuiltjes voor de eieren. Breek een ei in elk kuiltje en bestrooi het met zout en peper. Zet het geheel nog 15 minuten in de oven tot de eieren zijn gestold.

Notities

Serveer de shakshuka met wat brood of platbrood. Je kunt in plaats van eieren het ook bedekken met feta of halloumi. 
Heb je nog over? Dit is de Arabische vorm van huevos rancheros. Het is dus ook lekker als ontbijt.
Trefwoord aubergine, courgette, eieren, paprika, tomaat